-------------------------------------------------------------------

- Actuele informatie
-------------------------------------------------------------------

                                 

Actuele informatie

Kleppermandagen in de heemtuin van Heusden meivakantie 2018

Buiten in de natuur is het ’n grote drukte. Kikkers en slakken, vogels en vissen: allemaal vinden ze het heerlijk dat de dagen lekker lang worden en de temperaturen hoger. Planten en bomen krijgen bloemen en vruchten. Niet gek dat ook mensen lentekriebels krijgen. Voor kinderen met hun (groot)ouders is het op zondag 29 april en woensdag 2 mei ’n feest van lente.
Dan worden in de Heusdense heemtuin weer leuke en spannende kleppermandagen georganiseerd. Het zal die dagen ’n leuke en spannende beestenbende worden tijdens de kleppermandagen die dan opnieuw in de heemtuin worden georganiseerd.

Deze natuur-educatiedagen beloven opnieuw bijzonder te worden. Speuren naar de kleppers van de klepperman, zelf ’n vogelnestje maken, ’n kikker zijn, met ’n verrekijker op verkenning of vissen vangen….

Dat en nog veel meer staat op het programma. Het spel, de beleving en het samenwerken tussen kinderen en hun begeleiders zijn de elementen die deze dagen tot een feest maken.

Op de kleppermandagen is er ’s middags vrije inloop tussen 12 en 4 uur.
De dagen zijn bestemd voor kinderen tussen 4 en 9 jaar, begeleid door (groot)ouders.
Zij worden gehouden in de heemtuin de Meulenwerf, Molenstraat, Heusden.
Het is leuk om een fototoestel mee te nemen.
Allemaal gratis…..en er staat natuurlijk een bus voor een vrijwillige bijdrage!

Verslag Kleppermandagen woensdag 3 en zondag 7 mei 2017

Qua weer zat de lente even in ’n dip: wat somber, tegen het druilerige aan. Maar desondanks toch weer veel enthousiaste kinderen in de heemtuin, die er weer heel mooi bij lag. ’n Geweldige ambiance om te speuren, te rennen, te verwonderen en te knutselen.
“Wat ’n leuke uitdagende activiteit!”…. “De kinderen hadden het er al weken over wanneer het weer was”…. “We zijn hier nu voor het derde jaar en verbazen ons over de veelzijdigheid van de prachtige heemtuin en de opdrachtjes”. …. “Genieten met al die kinderen, je ziet ons terug!” …”nog steeds ’n fantastische attractie” ….zo schreven de deelnemers.

/p> <>

Er deden dit keer 78 kinderen mee.
Herfst 2016: 74 lente ’16: 68; herfst ’15: 94; lente ’15:117; herfst ’14: 84; mei ’14: 126; herfst ‘13: 114; mei ’13: 105; herfst ’12: 90
De kinderen en (groot)ouders kwamen uit de gemeente Heusden, maar ook van verder weg.
We waren met voldoende vrijwilligers in de tuin aanwezig.

De opdrachten

 1. HOE KOMEN VOGELS AAN HUN ETEN?

  Door in de lucht insecten te vangen….of ’n prooi op de grond te verschalken. De kinderen (en trouwens ook de begeleiders!) hielden niet zo van insecten, maar des te meer van spekkies, die werden gevoeld en gehapt
  ……en met ’n blinddoek om: speelde je dan voor vleermuis
  …….en op stelten of blikken: voelde je je even ’n reiger!
  ……. en met ’n verrekijker op de wal: was je ’n speurende roofvogel…
  Veel ouders leerden hun kinderen het lopen op stelten!


 2. VOGELNESTJE MAKEN

  In de lente worden de nesten gebouwd. Vogels doen dat van allerlei materiaal dat ze onderweg al vliegend oppikken: takjes, blaadjes, (gekleurde) draadjes, naalden, mos etc.
  Van dat “afval” werden de mooiste nestjes gebouwd….en na afloop….hoeps daar duikt ’n kleurig vogeltje op!
  ’n Trofee om mee naar huis ter nemen….en dan afwachten of het vogeltje gezelschap, of eitjes krijgt.
  We hoorden al over ‘n succes van de nestjes: het daarin thuis gelegde brood werd gretig opgepikt.


 3. VOGELTJE MAKEN

  In het Meulenhuys werden de meest bijzondere, mooie, kleurige en gekke vogeltjes geboren met ’n feest aan neuzen, oogjes en vleugels.

 4. OPSCHEPPERS AAN DE VIJVER

  Opnieuw niet te stoppen waren de kinderen met schepnetjes bij de vijver….en daarna de vangsten bekijken…vol aandacht het vijverleven bestuderen:
  slakjes, kikkervisjes, bloedzuigers, schrijvertjes, stekelbaarsjes, waterkevers, larven…….en als je dan toch ’n loep in de hand hebt…
  kun je ook paardenbloemen en madeliefjes ‘ns goed bekijken!
  Wel kwam ook veel modder naar boven….de vijver lijkt ’n beetje dicht te slibben.


 5. 'n KIKKER VOELEN, 'n KIKKER ZIJN

  Vlak bij de nieuwe planten/insectenmuur werden uitgebreid kikkersprongen geoefend…ook door nog best lenige ouders!
  Voelen in ’n doos, waarin ook ’n heuse kikker zit…. Soms ’n beetje eng…
  De kikkertong werd gebruikt om al fluitend op jacht te gaan naar insecten…in hun holletjes of in de lucht!


 6. SLAKJE....HAAS(T)JE

  Slakken vind je soms nog wel in de heemtuin…maar hazen? Dus zelf aan de slag: hoe loopt ’n haas?
  Zigzaggend verdwenen kinderen in het groen. En de slak? Tergend langzaam gaat dat…erg langzaam zelfs als je heel enthousiast aan de slag wilt…


 7. BAART EEN PAARD EEN KALF OF EEN KUIKEN>>>>>en wat eet zij?

  Een heel leuke opdracht, waarbij kinderen -al puzzelend en krioelend door het gras- (touw) linken leggen
  tussen moederdieren en hun kinderen, waarbij helaas de kangoeroe en olifant zielig (of niet?) met ’n koekje achterblijven.


 8. WITTE UILEN ZOEKEN GRIJZE MUIZEN

  Opa’s renden als witte uilen achter muizen (hun kleinkinderen) aan. Muizen vonden goede verstop-plekjes. De planten en dieren in de heemtuin en ook de kleppermandeelnemers lieten die gekke uilen en muizen zich enthousiast uitleven. Raar?

 9. BOODSCHAPPEN DOEN IN DE HEEMTUIN

  Dat was ’n bijzondere opdracht: speuren naar beestjes, iets rechts, iets kroms, iets van ’n mens of ’n poepje…….
  In de heemtuin werd stevig gespeurd en gewinkeld!


verslag Kleppermandagen woensdag 26 en zondag 30 oktober 2016

Allereerst:

Hulde aan de vele vrijwilligers die er voor zorgden dat de tuin er weer heel mooi uitzag …..met nog veel kleur; prachtige groenten en ook pompoenen….die beschikbaar waren.
Versierd met vlaggen en ’n beetje zon was het ’n heel plezierige locatie om met de klepperman op stap te gaan.

De klepperman, stadsomroeper uit een ver verleden, vertelde over tijden zonder televisie en telefoon. Mannen, vrouwen en ook kinderen -allemaal nieuwsgierig- hingen uit ramen en deuren om te horen wat de klepperman te vertellen had. ….en kinderen vierden drukke verjaardagen als er over dat feest geklepperd was! …wel ’n beetje vervelend dat de klepperman zijn kleppers in de heemtuin was verloren. Gelukkig waren er heel veel kinderen om te helpen bij het zoeken naar de kleppers….

In totaal deden er deze keer 74 kinderen mee.
De kinderen en (groot)ouders kwamen uit de gemeente Heusden, maar ook van verder weg. Ze schreven in het gastenboek dat “het meer dan super leuk en leerzaam was”, “de vrijwilligers ontzettend lief en attent zijn” en “dat het ’n leuk initiatief, gezellig en leerzaam is”. Van ouders hoorden we dat hun kinderen liever hier komen dan in de Efteling. Het zelf bezig zijn en de enthousiaste sfeer werden erg gewaardeerd. En dat was te zien: stralende kinderen en enthousiaste ouders…..

“Onze” imker Wim Klerks was aanwezig en vertelde dat het in Nederland nog steeds niet goed gaat met de bijen….en dat is ’n groot probleem. Zijn bijenvolken doen het dit jaar goed ……hij voert ze dan ook heerlijk suikerwater …en krijgt daar lekkere honing voor terug. Was dat maar de oplossing voor alle bijen. …Wel treurig trouwens dat er zo weinig aandacht is voor hommels, die voor de bestuiving van de bv de fruitbomen ook heel belangrijk zijn.

De opdrachten

 1. DE TONDERZWAM

  De tonderzwam kan kolossen van bomen klein krijgen. Het is ’n taaie. Met ’n soort vuursteentje kun je er de vlam in steken….en dat bleek reuze spannend. …en als de zwam brandde was het vuur moeilijk te blussen. ’n Lekkere rook verspreidde zich in de heemtuin. Je kon zien hoe de zwam vroeger werd gebruikt als brandstof voor de stoof …met warme voeten de koude winter door!

 2. ZELF BEESTJE WORDEN EN SCHUILEN VOOR DE WINTER

  Als je niet wilt worden opgegeten door ’n groter beest of heel voorzichtig zelf op jacht wilt gaan is het handig als je niet gemakkelijk wordt gezien.
  Om niet gezien te worden bleven opvallend veel beestjes roerloos tegen ’n muur liggen. Groene beestjes zaten soms heel stilletjes gehurkt in het riet en andere beestjes renden lekker door de tuin in de hoop hun ouders voor te blijven…. maar die ouders keken soms helemaal niet zo goed uit hun ogen….dan waren ze vlak bij hun prooi, bleven maar roepen en zagen hun prooitje niet!

 3. HELP JE VOGELTJES DE WINTER DOOR?

  Het bleek heerlijk knutselen op het terras bij het Meulenhuys. Gaatjes prikken in doppinda’s, dan een touw erdoor rijgen…en zo kon je ’n hele slinger maken om thuis op te hangen. Naast de prik en rijgplek werden ook zaadjes met warm vet in bekertjes geroerd om vetbolletjes (netjes aan ’n touwtje!) voor vogeltjes te maken.

 4. BOMEN ONDERZOEK

  ’n Mooie boom uitzoeken. Met een op de kruin gerichte spiegel de boom onderzoeken. De boom goed voelen….
  Om de hoogte van de boom te meten kun je natuurlijk de boom in…maar het is heel slim om wat afstand te nemen en tussen je benen door net het topje van de boom kunnen zien…….. vervolgens vanaf dat punt met ’n meetlint meten hoe hoog die boom is.
  Maar het blijft leuk om even met het meetlint ’n stukje de boom in te klimmen…

 5. DE EEN Z ‘N DOOD IS DE ANDER Z ‘N BROOD

  In de herfst vallen er veel dode takken uit de bomen. In de bossen blijven die liggen….en dat is heel fijn voor heel veel diertjes.
  Dat die diertjes met die takken aan de slag gaan kun je heel goed zien aan de gangetjes die ze onder de schors graven…. en al die kleine beestjes worden weer opgegeten door vogels. Dood en leven horen in de natuur bij elkaar.
  Door al dat gescharrel in het dode hout én doordat het vocht uit het hout verdwijnt kun je zo’n grote tak heel gemakkelijk optillen …. en hang je gemakkelijk de stoere held uit!

 6. ZAADJES OP REIS

  In de herfst krijgen we van de natuur fruit, noten, zaden, knollen en nog véél meer.
  De natuur heeft allerlei trucjes om ervoor te zorgen dat ’n gedeelte van die noten en zaden worden gebruikt voor nieuwe planten en bomen. Die zaden moeten dan dikwijls ’n reisje maken naar ’n andere plek. Hoe gaat dat reizen eigenlijk…..soms met de wind, soms drijvend op het water, maar ook in de buik van ’n vogel of op de vacht van ’n beest. En natuurlijk gaan ook de mensen met zaden aan de slag. Zij kunnen zelf zaden kopen en zaaien….in hun tuin bijvoorbeeld!

 7. AFVAL EN COMPOST

  Tuin en ander groenafval , wat doe je daar mee? Nou, heel veel! Die rommelige hoop gaat lekker broeien, ’n chemische fabriek is er niets bij. Met behulp van heel veel kleine beestjes ontstaat er ’n hoop vruchtbare aarde. Die beestjes en aarde zijn helemaal niet vies…. Je kunt ze gewoon in je hand bekijken! Plastic, ijzer, glas en blik hoort niet op de composthoop thuis……hoewel sommige soorten heel dun plastic worden tegenwoordig zo gemaakt dat ze gemakkelijk verteren en toch in de recycling meekunnen.

 8. HOE WAAIT DE WIND

  Er was weinig wind tijdens deze dagen….maar toch leuk om windvaantjes te maken…. en als je dan heel diep adem haalde en dan al die lucht heel hard uit je longen perste…. tolde het windhaantje heerlijk rond. Nu dus thuis uitproberen…..het kan komende weken best ‘ns flink gaan stormen.

 9. EEN SJAAL WEVEN VOOR DE KLEPPERMAN

  Intussen is er door heel veel kinderhandjes al ’n heel stuk kleurige sjaal geweven. De klepperman hoopt op ’n heel strenge winter…..dan kan hij met zijn prachtige sjaal ’n mooie sier maken….en heeft hij het intussen lekker warm.